“Postmodernizm rüzgârının şiddetli esintisinde modernizm zaten sıklıkla eleştirilmekteyken Meral Özbek’in yazdıklarında yeni olan, modernitenin açtığı imkânları da gösterebilmesiydi. Böylelikle modernite havada süzülen, sadece kavramlarla bezenmiş bir mega kavram olmaktan çıkıp, yeniden yere, bizlerin dünyasına inmiş ve daha da önemlisi, ‘Kimin yaşamı?’ (öyle ise ‘Kimin sosyolojisi?’) sorusunu bir kez daha ve kuvvetle gündeme sokmuştu. İngiliz Kültürel Çalışmalar geleneğinden beslenen bu bakış kültürün politik bir mücadele alanı olarak nasıl okunabileceğini gösteriyordu. (…) Meral Özbek, kültürün politikayla ilgisini, hem de diri ve dinamik bir politik kamusal alan olarak nasıl yeniden kurulabileceğini hatırlatır. ”
Tülin Ural

Türkiye’de kültür incelemelerinin gelişmesinde, özellikle popüler kültürün sosyal teorinin “muteber” bir konusu haline gelmesinde öncü rol oynayan Meral Özbek’e armağan olarak hazırlanan bir derleme Parlak Yıldızlardık O Zaman. Sinemadan edebiyata uzanan yazılar, gündelik hayatın içindeki sınıf mücadelelerinin, toplumsal cinsiyet meselelerinin, insan varoluşunun canlı görünümlerini sunuyor.

“Erkeklik Sözleşmesi”ni şarkıcı Bergen’in çilesi üzerinden çözümlemek, sinemadaki öğretmen tiplemelerinin bize anlattığına bakmak, edebiyat ve sinema yapıtlarında belleğin, duyguların renklerini ayırt etmek, kadınlık deneyimlerinin ve imgelerinin seyrini izlemek… geniş ve açık bir okuma ufku sunuyor. Nilgün Abisel, Umut Tümay Arslan, Narin Bağdatlı, Hülya Bulut, Aylin Sayın Gönenç, Sibel Kır, Eser Köker, Feryal Saygılıgil, Seval Şahin, Bahadır Vural, Egemen Yılgür ve Levent Yılmazok’un katkılarıyla.


Kitaptan tadımlık bir bölümü okumak için aşağıdaki PDF bağlantısına tıklayın.

PDF indir
"

Parlak Yıldızlardık O Zaman kitabının ön okuması bu kadar. Kitabı beğendiysen senin için en uygun fiyatlı satın alma seçeneklerini listeledik.

pttavm D&R

beğendiniz mi?

Parlak Yıldızlardık O Zaman (2021)

Parlak Yıldızlardık O Zaman

Araştırma
İlk Basım: 2021
Yayınevi: İletişim Yayınları  

Kitapta yer alan bölümler Giriş: Meral Özbek’in Bize Anlattığı Neydi? Tülin Ural Yeşilçam’a Dönmek: Haşmet’ten Arif’e... Aylin Sayın Gönenç Eril Homofoni Olarak Kırık Hayatlar Bahadır Vural Âlem-i Çinçin’de Vukuatsız Bir Yolculuk: “Soba, Pencere Camı ve İki Ekmek İstiyoruz” Egemen Yılgür Kadın Yaşam Öyküleri: Kız Kardeşinin Yaşamını Okuyarak Yaşamı Birlikte Keşfetmek Eser Köker Erkeklik Sözleşmesinin Maktûlesi Bir Yıldız: Bergen Feryal Saygılıgil Ne İçindedir Alan’ın Ne de Büsbütün Dışında: Halide Edip Adıvar’ın Edebiyat Alanı ile Mücadelesi Hülya Bulut Türkiye Sinemasında Bir Gündelik Hayat Temsili, Rıza: Bu Hayat Hiç Değişmeyecek Levent Yılmazok Türk Edebiyatında Sosyal Tip Olarak Öğretmen Narin Bağdatlı Gaye, Emek, Maharet: Esfir İlyiniçna Şub (1894-1959) Nilgün Abisel Mai ve Siyah’ta Duyular ve Duyumlar Seval Şahin “Yılan Dolu Suyun Karanlığı”: Leylâ Erbil’in Metinlerinde Yılanlar Sibel Kır Mütesallitîn: Gelecekler, Melekler ve Paçavralar Umut Tümay Arslan